KLOR (Cl2) – Sıvılaştırılmış Gaz

KLOR (Cl2) – Sıvılaştırılmış Gaz

 

 

ÜRÜN SPESİFİKASYONLARI

 

 

 

 

Analiz Metodu

Safiyet (Cl2)

min. % 99,5 (m/m)

Kromotografik

Rutubet (H2O)

max. 20 mg/Kg.ürün

Gravimetrik

Buh.kalıntısı (20°C’de)

max. 200 ppm (m/m)

Gravimetrik

Azot Triklorür (NCl3)

max. 20 mg/Kg.ürün

MAS(*)

Civa (Hg)

max. 0,1 mg/Kg.ürün

AAS

Yoğunluğu (- 34°C)

1,57 g/cm3

 

 

* MAS: Moleküler Absorpsiyon Spektrometri

 

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

 

Klor, keskin ve rahatsız edici kokulu, açık sarı renkli, zehirli bir gazdır.

 

Basınç altında sıvılaştırılmış olarak basınca dayanıklı çelik tüplerle taşınır.

 

Havadan 2,5 kat daha ağırdır. Bu nedenle klor, özellikle rüzgarın az ve nemin yüksek olduğu alçak bölgelere oturur.

 

Sıvı klor sudan 1,5 kat daha ağırıdır.

 

Bir hacim sıvı klor serbest bırakıldığında 460 hacim gaz klor şeklinde yayılır.

 

Klor yanıcı ve patlayıcı olmayan bir maddedir. Ancak kuvvetli oksitleyici bir özelliği olduğundan yağlar, gresler ve diğer hidrokarbonlarla şiddetli bir biçimde reaksiyona girer. Bu nedenle klorun özellikle temasta olabileceği vana veya diğer bağlantılarda yağ olmamalıdır. Klor yanıcı olmamasına rağmen yanmayı destekler. Yüksek sıcaklıklarda bir çok metal klorda alev alır. Hiç bir zaman içinde klor bulunan ekipmanların tam olarak boşaltılmış olduğundan emin olunmadan yakma ve kaynak yapılmamalıdır.

 

Bakır veya çelik, klor ile kullanılırken kesinlikle nemi uzaklaştırmak gerekir. Çünkü klor bir çok metale rutubetli ortamda korozif etki yapar. Klor kaçağı olan bir noktaya su tutmak sadece kaçak yapan noktanın büyümesine neden olacaktır. Klor’un atmosferik basınçta kaynama noktası (- 34°C)’dir.

 

AMBALAJ

 

Klor için özel olarak üretilen basınca dayanıklı karbon çelik silindirler ile taşınır.

 

DEPOLAMA

 

Klor silindirleri ve tonluk konteynerleri dolu yada boş olsun temiz, iyi havalandırılmış ve yangına karşı koruması olan yerlerde depolayınız. Elevatör ve havalandırma sistemlerinin yakınında depolamayınız. Yerin altındaki depolama alanlarını tercih etmeyiniz.

 

Depolama sıcaklıkları 55°C’yi geçmemelidir. Diğer gaz sıkıştırılmış konteynerlerden ayrı depolanmalıdır. Terebentin, eter, hidro karbonlar, diğer yanıcı maddeler, susuz amonyak ve granül metallerinin yanında depolanmamalıdır. Depolama alanı yangın riskine karşı temiz tutulmalıdır.

 

Dolu konteynerler günlük kontrol ve taşıma işlemlerinin en az işçilikle yapılabilecek şekilde depolanmalıdır. Dolu ve boş konteynerler ayrı depolanmalıdır. Küçük tüpler dikey, tonluk silindirler ise yatay konumda olmalıdır.

 

KULLANIM ALANLARI

 

Klorun çok geniş bir kullanım sahası vardır. Bunlardan başlıcaları kağıt endüstrisi, plastik sanayi, su dezenfeksiyonu, çeşitli klorlu organik maddeler üretimleridir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.